

ESSD 2024

23 - 27 September 2024

"From bench to bedside"

14th Annual Congress

https://essd2024.org/

ESSD Introduction in Research Methods Course

Faculty: Renée Speyer, Hans Bogaardt, Ivy Cheng, Roganie Govender.

Learning goals

- Understand the structure and components of scientific publications relevant to dysphagia research, including IMRAD format, abstracts, PICO statements, and variables related to swallowing disorders.
- Demonstrate proficiency in conducting literature searches, including utilizing databases, conducting literature reviews, and managing references effectively within the field.
- Comprehend various study designs commonly used in dysphagia research, understand levels of evidence specific to swallowing disorders, and recognize factors such as bias and confounding that can impact research validity in this field.
- Explore the principles of reporting and interpreting quantitative research data in dysphagia studies, including assessment tools, outcome measures, and statistical analyses relevant toswallowing function.
- Explore the principles of reporting and interpreting qualitative research data in dysphagia studies, including thematic analysis, qualitative interview techniques, and interpretations of patientexperiences with swallowing disorders.
- Apply critical appraisal skills to evaluate the quality of retrieved literature in dysphagia research, considering study designs specific to swallowing disorders and methodological rigor in assessmentand intervention studies.

Methods

- Collaborate with peers in a workshop setting to analyse and discuss retrieved literature on dysphagia, enhancing understanding of study designs and critical appraisal techniques within the context of swallowing disorders.
- Engage in discussions and activities to understand methodological study quality specific to dysphagia research, including critical appraisal tools tailored to swallowing assessment and intervention studies.
- Participate in a hands-on workshop to practice literature searching techniques and refine search strategies for relevant studies.

Synthesize knowledge gained throughout the day to critically appraise literature related todysphagia, identifying strengths and limitations in research studies and their implications for clinical practice.

SCIENTIFIC PROGRAMME

Time	Topics	Format	WHO
8:30 – 9:15 (45 min)	Introduction in Scientific publications	Lecture	Hans Bogaardt
9:15 – 10:00 (45 min)	Literature searching	Lecture	Renée Speyer
10:00 – 10:30 [Coffee]			
10:30 – 11:15 (60 min)	Literature searching	Workshop	Renée Speyer
11:15 – 12:30 (60min)	Study designs	Lecture / Workshop	Ivy Cheng
12:30 – 13:30 [Lunch]			
13:30 - 14:15 (45 min)	Reporting & Data interpretation: Quantitative	Lecture	Hans Bogaardt
	research		
14:15 - 15:00 (45 min)	Reporting & Data interpretation: Qualitative	Lecture	Roganie Govender
	research		
15:00 – 15:30 [Coffee]			
15:30 - 16:15 (45 min)	Methodological study quality	Lecture	Roganie Govender
16:15 - 17:30 (75 min)	Study designs / Critical Appraisal of Literature	Workshop	All