

# Orthodontic Clinical Excellence Network of the Craniofacial Society of Great Britain & Ireland Meeting

# Craniofacial Conference CEN Day Newcastle Room: Locomotion 1 Wednesday 30th April, 2025 - 09:00-16:30

# Aim of the meeting

To improve quality of care through orthodontic treatment for patients born with cleft lip and/or palate through shared learning/working of the national network of orthodontists

# **Objectives of the meeting**

- Business meeting update on issues relevant to national orthodontic cleft care
- Enhancing understanding of the dental needs of cleft patients
- Update from key stakeholders and organisations
- Reviewing data from national audits and learning from the outcomes
- Presentation and discussion of complex cases
- Joint Paediatric-Orthodontic session ABG pathway

# Learning content

Sharing learning from clinical cases and provision of orthodontic cleft care in units across the UK through presentations and clinical audit

# **Development Outcomes**

This CPD course meets the criteria for the GDCs development outcomes B & C

# Agenda

# 09:15 Welcome/Registration

# 09:30 Business Meeting

- 1. Apologies
- 2. Minutes from last meeting
- 3. Matters arising
- 4. Audit projects
- 5. Education and research
- 6. New appointments and retirements
- 7. Clinical Governance Issues
- 8. AOB

# 10:15 CLEFT - Bridging the gap - Brian Sommerlad (15mins)

#### **10:30** Morning coffee

- 11:00 Optimal age to assess patients on Alveolar Bone Graft Clinics Claudy Henein (15mins)
- 11:15 PAR Outcomes Pilot update Toby Gillgrass (15 mins)
- 11:30 Julie Davies Research Project 'Empowering young people with cleft' Video
- 12:00 CLAPA update Claire Cunniffe (30mins)

### 12:30 Lunch Break

- 13:15 Re-establishing a Regional ABG Clinic in NI: A 2 year Service Evaluation Jaqueline Harnett (20mins)
- 13:45 Joint Paediatric and Orthodontic CEN Meeting Alveolar Bone Grafting (1 hour)
- 14:45 ABG Outcomes Sarah Good (30mins)
- 15:15 BCLP 5 & 10 year Growth Outcomes and Discussion Susana Dominguez-Gonzalez (15mins)

### 15:30 Coffee Break

16:00 UCLP 5 year Growth Outcomes and Discussion - Ailbhe McMullin (15mins)

16:15 CRANE update - Craig Russell and Kate Fitzsimons (30 mins)

16:45 Meeting Close

Date of next CEN meeting: Autumn Virtual Meeting (TBC) Date of next Leads meeting: Autumn Virtual Meeting (TBC)